Mivel nem tartom valószínűnek hogy a KATT-on mindenki látta Marinov Gábor előadását a Digic Pictures múltjáról és jelenlegi munkájáról, ezért úgy gondoltam érdemes lehet írni egy cikket, ami átfogó képet ad Mo. nemzetközileg legismertebb cg stúdiójának eddigi tevékenységéről.

Digic története röviden:

A Digic Pictures 2003-ban azzal a céllal jött létre, hogy elkészítse az Armies of Exigo című játék átvezető videóit, ebbe beleértve az introt és az outrot is. A cég a 2001 decemberében alakult Black Hole Entertainment animációs csapatából kiválva egyből két irodát is nyitott. Az egyik természetesen itt Magyarországon üzemel míg a másik Los Angelesben székel. Az amerikai iroda elengedhetetlen ahhoz, hogy a Digic külföldi megrendelésekhez jusson, és a munkálatok során kapcsolatot tartson a megrendelő és a magyarországi iroda között.

Fontos még megemlíteni, hogy a Balck Hole és a Digic Pictures is annak a Cinergi Interactive-nak a leányvállalata, melynek tulajdonosa Andrew Vajna a magyar származású hollywoodi producer. Nevéhez többek között a Rambo, az emlékmás, a terminátor 3 és a Drágán add az életed című szuperfilmek fűződnek. Az Armies of Exigo 3 perces introja több mint egy év alatt, 2003 elejére készült el, de a befektett munka meghozta gyümölcsét. Az intronak kiemelkedően jó volt a nemzetközi visszhangja, még a Siggraph 2003-as Electronic theater válogatásába is bekerült, ezzel felkeltve sokak figyelmét. Ez a kivívott elismerés hozzásegítette a team-et ahhoz, hogy elvégezhesse a terminátor 3 néhány shotjának digitális utómunkálatait.

Warhammer-Mark of Chaos : Teaser és Intro

Miután kijött a Warhammer teasere ebből számomra egyértelműnek tűnt, hogy az introt t is hamarosan a Digic fogja elkészíteni, melyet később alátámasztott az október 6.-án tett sajtóbejelentés és a KATT-on tartott előadás is. Ez sokak számára nem volt meglepetés a Black hole és a Digic előbb is említett közös múltja alapján.

A HD felbontásban renderelt teaser elképesztően hamar, hat hét alatt készült el, mely magába foglalta a storyboard és a Concept Art elkészítésének idejét is. Ezt a jelentős sebességnövekedést a pipeline továbbfinomításával és a zbrush munkafolyamatokba integrálásával sikerült elérniük. A szoros határidő miatt a kézi animatic-ot kihagyva egyből 3d animaticot készítettek ezzel is jelentősen gyorsítva a projectet. A mocap-elt mozgások helyett kézi animáció keltette életre a karaktereket, mely szerintem még élvezetesebbé, tette a rövid kis ízelítőt a Warhammer intrójából. A technikai újítások közé sorolhatjuk még az unfold3d-t is, mely egy igen jó hatékonysággal dolgozó UV-zó program, amihez a Digic kifejlesztett egy saját exporter plugint az úgynevezett uv commandert, ezzel jelentősen megkönnyítve, és lerövidítve az Uv-zást.

Marinov Gábor ahogy azt a KATT-on is említette, a zbrushoz egy saját eszközt fejlesztettetek ki. Melyről sajnos nem tudok információval szolgálni, de feltételezem, hogy a multiple displacement zökkenőmentesebb exportálását hivatott segíteni.

A cél egy realisztikus alapokra épített erősen stilizált látványvilág létrehotása volt, éppúgy mint az exigo videók megalkotásakor. A digic korábban készített átvezetőire jellemző jól bevált színvilágot megtartva, elérte hogy az a saját védjegyévé váljon. A csapat megpróbálta felülmúlni önmagát, azzal hogy még részletesebben dolgozta ki az organikus karaktereket és, nagy hangsúlyt fektetett a particlerendszer okozta elképesztő látvány kifejlesztésére, ezzel is még tökéletesebb összhatást keltve.

A zbrush integrálása a pipeline-ba, maga után vonta az alapmesh-ek polygonszámának csökkenését, mely kis mértékben könnyítette a scene-ek kezelését és növelte a viewport sebességet is. Természetesen az hogy az alapmesheken kevesebb "detail" található nem jelenti azt, hogy a karakterek részletszegényebbek lennének mint az exigoban. Csupán csak arról van szó hogy a részletek túlnyomó többsége renderelés közben kerül a geometriára.Az alapmodellt Zbrush-ban továbbfinomítják, kidolgozottabbá teszik majd a változtatásokat grayscale textúrákba mentik, melyeket a későbbiekben displacement map-ként használnak. A renderelés során a karakterek további felosztásra, tesszallációra kerülnek a disp. map alapján, így végül elérik a több milliós polygonszámot.

Használt Szoftverek:

Tudtommal a fő 3d szoftvereik a Maya és a Pixar renderman, valamint kompozitáláshoz a Nuke, a Digital Fusion és az After Effects szoftvereket használják. A renderelést 56 darab intel xeon proceszor végzi, melyekhez egyenként 2GB memória társul. Ez a kapacitás elengedhetetlen feltétele a gördülékeny munkának és a szoros határidők betartásának.

A sajtóbejelentésben megemlítik a mental ray-t is mint renderelő engine-t. A mental images képszámítójának feladata a Globális illuminációs passok kiszámítása volt, míg a PRman az összes többi pass renderelését végezte(diffuse, reflection, raw lighting, shadows, particles..) . A két renderelőt nem volt könnyű párhuzamosan használni, mivel az MTD displacement és a mintavételezés 100%-os összeegyeztetése nem a legkönnyebb feladatok egyike. A két renderengine szinkronizálásán a digic-nél még most is folyamatosan dolgoznak, hogy elérjék a lehető legjobb képminőséget. A két renderelő képszámítása közötti kisebb eltérések ugyanis látványos hibákat okozhatnak ezzel tönkre téve vagy jelentősen lerontva a végső minőségét.

A Játék várhatóan 2006-ban fog megjelenni a Namco gondozásában, de addig is a Warhammer világ jó pár évvel ezelőtt kialakított stílusjegyeinek és jellemzőinek megtartását a Gamesworkshop felügyeli. Eddig mindkét céggel meglepő, de viszonylag zökkenőmentes az együttműködés. A Gamesworkshop a korábbi warhammeres játékok készítése során nagyon szigorúan a legapróbb részletekig beleszólt az ingame és renderelt látványvilág kialakításába, ezzel megnehezítve a fejlesztők munkáját. A Digic arra törekedett, hogy szabad kezet kaphasson a Mark of Chaos intrójának elkészítésnél, mert szerették volna a saját stílusukkal izlésesen ötvözni a Warhammer már 23 éve sikeres világát. A teaser megtekintése után mindenki számára világossá válhat, hogy ez irányú törekvéseik sikeresek voltak, ami köszönhető a felek kölcsönös kompromisszumkészségének és a Digic Pictures szakmai elismertségének.
(Az esetleges valótlan állításokért elnézést kérek.)

Svantner Dávid (2006.01.18)
Kapcsolódó linkek:

A Digic Pictures oldala
A Black Hole oldala
Cikk az unfold3d oldalán
Interview a Pixolatoron
Interview a cgchannel -en